Landsorts fyr

En ståtlig fyr med en vådlig start. Och den väl murade stenen ställde ryssen inför en övermäktig uppgift 1719.

Margaretha van der Hagens otroliga historia

Det är den 15 juni år 1677. Den 53-åriga elvabarnsmamman Margaretha van der Hagen står inför en svår situation när hennes man Johan plötsligt dör. Han hade varit inblandad i en tjugo år lång härva av intriger och rättsliga processer för att på Landsorts sydspets få bygga en fyrbåk (en träkonstruktion med någon form av ljus i toppen), och var precis på väg att förlora tillståndet att bygga och driva fyren.

Men Margaretha är driven. Snart har hon manövrerat ut andra aktörer och får behålla tillståndet och därmed också intäkterna från fyren. Hon får igång Johans fyrbåk i september året därpå. På prov låter hon också tillverka speglar i Tyskland för att få en lösning med bättre lyskraft.
Men kampen är långt ifrån över. Margaretha får slåss mot byråkrater för att få ut den ersättning hon har rätt till. Flottan ifrågasätter hennes verksamhet. De anklagar henne till och med för att vilja bygga fyren enbart för egen vinning. Det är inga sjöfarare som har bett om någon fyr, menar de. Och några speglar behövs inte heller!

 

Och så händer det som inte får hända: På morgonen den 17 september 1686 brinner fyrbåken ner. Margaretha varnar hamnarna och ordnar en tillfällig lykta. Man misstänker att det är fyrvaktaren som har slarvat, för några Trosa-fiskare intygar i ett brev att han hade vaktat fyren ensam ”helt nykter medan intet öl fanns uppå landet”. Och varför skulle de annars intyga det?
Margaretha erbjuder sig att bygga upp fyren igen, den här gången i ett mer brandsäkert material: sten. Och den 1 september 1691 tänds den nya fyren, nu en stenfyr med den form den har idag (utan sin röda kon, men det är en annan historia).
Margaretha dör den 1 oktober 1712, 35 år efter sin man, med sitt tillstånd kvar. Och kort därefter får fyren de speglar som Margaretha hade kämpat för.

Fyrens historia

En kronologi

Svenska Fyrsällskapet

Fyrar i Norden

En släckt fyr

Ryssen och andra

Hitta till fyren

Upptäck mer

ERSTA Skenmål

Här skulle anfallande flyg luras att skjuta mot fel mål

Riksnyckeln

Örlogsskeppet möter sitt öde i skärgårdens mörker och storm

Severn

Septemberkväll 1832, kommer från Bergen. Resan slutade vid Landsort