Mitten Augusti – Oktober

Sensommaren

Brittsommaren, Höstfärgernas och Flyttfåglarnas tid

Det här kan du uppleva

Som på högsommaren – fast utan trängsel!

Hösten kommer långsammare här ute. Det är nu man kan ha det Bara skönt utan att trängas. Det är nu man bäst kan uppleva skärgårdssamhället och det maritima arvet, naturen. Det är nu man kan Vandra på bergen och Jogga på vägarna utan att behöva störas av andra ljud än vinden och måsarna.

Sevärdheterna och målpunkterna! Landsort alla sevärda platser och målpunkter som nu äntligen är tillgängliga i lugn och ro efter Högsommarens rusningstid. Fågellivet blir en av den här periodens speciella höjdpunkter. Det upplevs bäst på morgnarna.

Hälsa på våra djur under sensommaren! Våra getter och kor finns för det mesta kvar på sitt sommarbete in i oktober. Väl inhägnade och lätta att komma till och hälsa på om man så vill.

Sensommarmörkret! Nu kommer magin i fyrljuset och på stjärnhimlen. Stå vid fyren och se ljusstrålarna rotera runt horisonten, medan fyrarna i farlederna blinkar och de stora fartygen passerar, lotsbåtarna som går ut till sjöss. En klar stjärnhimmel över Landsort. Till och med norrsken i visst väder.

Så här är det att åka ut och att vistas här

Kommunikationerna

Nu är de egentligen som bäst. Sensommaren är ett mellanläge i Waxholmsbolagets turtidtabeller, inte högsommartäthet men ändå inte vintertrafik. Nu räcker parkeringsplatserna på Ankarudden väl till och köandet till båten ut till Landsort försvinner för det mesta helt. Att åka ut en vardag är nästan alltid köfritt.

Servicenivån

Serviceföretagen har börjat dra ner sin kapacitet.  Men de flesta håller igång på en lägre nivå. Fortfarande goda boendemöjligheter i söder och norr. Servering öppen. Servicebutiken är förmodligen stängd men puben har öppet under helgerna. Vandrarhemmet är ett säkert kort. Guidningar i Fyren, Samhället och Batteriet kan bokas. Fågelstationen är oftast tillgänglig med personal.

Klädsel

Ett besök på Landsort är ett besök i yttersta havsbandet. Generellt sätt varmare, mindre regn, fler soltimmar än på fastlandet. Likt fjällvädret kan det här vara helt makalöst fantastiskt – men också ombytligt. Håll öppet för blåst eller regn.
På fötterna: Det mesta i skoväg funkar. Men när man ska ut på klipporna bör man ha skor med bra sulor. Och tänk på att våta hällar kan vara hala!

Populära upplevelser den här årstiden

En unik miljö för akvarellmålare

En unik miljö för akvarellmålare

Fåglarnas ö

Åtta platser där det brukar vara särskilt givande att titta efter fåglar

Landsorts fyr

Sveriges äldsta fyr. Med sina 4 plus 1 ljusblänk, genom decennier och sekler