Februari – mars

Havsörnens tid

Isens tid, Krispigt naket, Ljusets återkomst

Det här kan du uppleva

Havsörnen

Vattnen runt Landsort är ett av Sveriges havsörnstätaste områden. Vår största rovfågel. Det här är den tid på året då isen lägger sig och havsörnarna lärt sig att då finns sälkutar att äta. Ett besök på Landsort den här årstiden är nästan garanterat att få se havsörn. Redan under båtfärden ut passerar man en notorisk havsörnsklippa (på babords/vänster sida). Mer om Havsörn – Sveriges största fågel här!

Isen

Klimatets utveckling speglas tydligt i isläggningen. Det har inte varit någon rejäl isläggning sedan 1987. Men isen lägger sig förstås på något sätt, med olika spektakulära moment. Den märkliga tunna nyisen som får havet att se ut att bölja under en plasthinna. Kulingen som pressar upp isflak på bergssidan, med de märkligaste ljuseffekter i vintersolen. Mer om vad som hänt med isen här!

Sevärdheterna på Landsort

De flesta målpunkter och sevärdheter bra tillgängliga,  berättelserna om den maritima historien och miljön. Men se upp för  slippriga berg när man ska komma till vrakplatse (undvik geologiska målpunkter den här tiden på året). Nu lyser också stjärnhimlen som bäst. Orion, Karlavagnen och andra bekanta stjärnbilder svävar i luften.

Så här är det att åka ut och att vistas här

Kommunikationerna

Vintertrafik innebär färre turer, men ändå en av de bäst vintertrafikerade öarna i skärgården, till följd av lotsplatsens verksamhet. Båttrafiken ut till Landsort är alltid trygg, även under den här årstidens blåst. Det är en smal ö i rakt nord/sydlig riktning, med hamnar i väster, söder och norr, passande för trygg tur i alla väder.  Pendeltåg och buss fungerar utmärkt och båttrafiken är väl anpassad till dem. När isen börjat lägga sig använder vi m/s Bamse, som är bättre rustad för is än reguljära m/s Stångskär.

Servicenivån

Den här årstiden har serviceföretagen dragit ner sin kapacitet. Vandrarhem och Stuguthyrning rullar på. Boende i Lotstornet kan bokas. Puben har öppet i samarbete med Lotstornet och vandrarhemmet och bokade gäster. Guidningar i Fyren, Samhället och Batteriet kan bokas. Toaletter i Västerhamn tillgängliga även om all annan service är stängd.

Klädsel

Likt fjället kan vädret vara helt fantastiskt – men även ombytligt. Håll öppet för blåst och regn (mest blåst).
På fötterna: Grova skor om man vill ut på ön (och inte Bara vara och njuta av god mat och skönt boende). Bra att ha stövlar om du vill ut i skogen, på Öjaleden. Bergen frestar till besök i kulingen. Men de kan vara hala. Gå helst inte ut på dem ensam.

Populära upplevelser den här årstiden

Havsörn

Ett skärgårdsdrama i flera akter

Lotsbåten och båtmannen

Lotsbåten är Landsorts främsta arbetsredskap. Båtmannen dess förare.

Storhamn – den flyttade byn

Storhamn – dagens downtown.