November – Januari

Naturens krafter

Havets dramatik, Östersjöns kraft. Vintermörker – och julljus.

Det här kan du uppleva

Havet!

För den som fascineras av havets krafter är det här årstiden att besöka Landsort! På bergens första parkett uppleva kraften i vågorna som bryter över klipporna, hamnpiren eller södra udden. Uppleva de stora fartygen i vågorna, se Lotsbåtar och båtmän trotsa vädrets makter. Men samtidigt inne bland husen, inne i skogen längs vägen uppleva lugnet medan kulingen rasar på bergens utsida. Och att jogga längs vägen, i skydd av bergen men ändå i kulingvind är fantastisk en upplevelse!

Sevärdheterna på Landsort

Många av Landsorts sevärdheter, platser och målpunkter, är fortfarande bra tillgängliga. Skärgårdssamhället och den maritima historien, Fyren, Kanonerna, Vraken.  Speciellt den här årstiden är magin i fyrljuset och stjärnhimlen.

Advent och Jul!

I december kompletteras fyrljuset av advents- och julljus i husen, för julmarknad och julbord. December- och jultidsvandra genom byn kan vara som att vistas i en sagovärld (det är inte kuling varje dag!)

Så här är det att åka ut och att vistas här

Kommunikationerna

Höst- och vintertrafik innebär färre turer, men ändå alltid tre turer ut och in varje dag. En av de bäst vintertrafikerade öarna i skärgården, till följd av lotsplatsens verksamhet. Båttrafiken ut till Landsort är alltid trygg, även under den här årstidens blåst. Det är en smal ö i rakt nord/sydlig riktning, med hamnar i väster, söder och norr, passande för trygg tur i alla väder.  Pendeltåg och buss fungerar utmärkt och båttrafiken är väl anpassad till dem.

Servicenivån

Den här årstiden har serviceföretagen dragit ner sin kapacitet. Vandrarhem och Stuguthyrning rullar på. Boende i Lotstornet kan bokas. Puben har öppet i samarbete med Lotstornet och vandrarhemmet och bokade gäster. Guidningar i Fyren, Samhället och Batteriet kan bokas. Toaletter i Västerhamn tillgängliga även om all annan service är stängd.

Klädsel

Likt fjället kan vädret vara helt fantastiskt – men även ombytligt. Håll öppet för blåst och regn (mest blåst).
På fötterna: Grova skor om man vill ut på ön (och inte Bara vara och njuta av god mat och skönt boende). Bra att ha stövlar om du vill ut i skogen, på Öjaleden. Bergen frestar till besök i kulingen. Men de kan vara hala. Gå helst inte ut på dem ensam.

Populära upplevelser den här årstiden

Lotsplatsen, fyren och sjöfarten

Landsort är Sveriges äldsta lotsplats

Krigens ö

Landsorts försvarskritiska läge vid Stockholms och Mälarens inlopp, från stormaktstiden till kalla kriget

Skärgårdssamhället

Berättelserna från vendeltidens fiskare och säljägare på 600-talet fram till dagens skärgårdssamhälle