April – Mitten av Juni

Skärgården vaknar

Det här kan du uppleva

Havet!
Luften är aldrig klarare över havet. Ljuset aldrig mer förunderligt, för en människa som varit instängd i vintermörker eller stadsljus.

Vattnet!
Vattnet är nu kristallklart. Siktdjupet är oerhört. Det kalla vattnet håller vårens temperaturer tillbaka. Men när väl vårsolen lyser på en läsida, då hettar det till.

Sevärdheter och målpunkter längs bergen!
De besöksvärda platserna är nu som allra bäst tillgängliga (och ingen större trängsel med andra). Fyren, Ersta-batteriet och Fågelstationen. Men framför allt, allt det du kan uppleva genom att gå på bergen. Känslan, målpunkterna du passerar, berättelserna om vraken, om krigets historia, om företeelser i naturen.

Speciellt: Blommorna och Fåglarna!
Med några veckors förskjutning kommer nu alla de blommor som redan börjat försvinna på fastlandet. Fåglarna kommer, i tusental – våra vanliga såväl som våra allra mest ovanliga fåglar.

Vandra och motionera! Nu är årstiden efter vintern att avnjuta naturens uppvaknande – vandra på vägen, längs Öjaleden, i bergen. Kanske nu ta en joggingtur, utan att behöva slalomspringa mellan folk (högsommarens gissel för en joggare).

Så här är det den här årstiden att åka ut och att vistas här

Det är en högtid att komma ut till Landsort den här årstiden. Fortfarande finns naturens fridfullhet. Ännu kan man se och och i lugn och ro uppleva det genuina skärgårdssamhället.

Kommunikationerna
De är goda den här årstiden. Bra kollektivtrafik hela vägen. Eller egen bil till Ankarudden och sedan båten ut. Den här årstiden är det sällan är det några köer till båten! Och gott om P-platser.

Servicenivån
Präglas av hur besöksströmmen verkar komma att se ut. Så du bör förbereda din utresa med en koll av hur det ser ut just när du tänker komma, med Boende och Ätande. Det kan finnas bra servering att tillgå, men det kan också vara nödvändigt att planera för egen matsäck. Kolla alltid före utresa så här års! Toaletter finns i hamnen.

Klädsel
Klä dig varmt. Men vara förberedd för härliga solstunder i lä. Det yttersta havsbandets väder kan vara ombytligt.
På fötterna: Varma skor med god sula rekommenderas. Det finns mycket att vandra på. Men ta det försiktigt på bergen. Mossa kan här och där göra bergsvandring vansklig. Om man vill gå den omtalade Öjaleden, kan det den här årstiden vara bra att gardera med stövlar.

Skärgården vaknar – populära upplevelser den här årstiden
Fåglarnas ö

Åtta platser där det brukar vara särskilt givande att titta efter fåglar

Vrakens ö

Ett av Östersjöns vraktätaste områden

Vandra Cykla Motionera

Landsort kan upplevas också bara genom att man rör sig över ön.