ERSTA Norra kanonen

Här finns en anläggning helt intakt

”Överflödigt över en natt”, 1991

Bunkerexperten Lars Hansson berättar:

”De atombombsäkra anläggningarnas betydelse påverkas av att det bland annat i och med Murens fall uppstår en annan balans i den närmsta omvärlden. Men det handlar lika mycket om att ny vapenteknik gör de tidigare så bergsäkra rummen mer sårbara.

Kuwaitkriget 1990 blir det avgörande slaget för denna typ av anläggningar. Det amerikanska flygvapnet använder då den så kallade ”bunkerbomben” GBU-28. En 2,2 ton tung laserstyrd bomb försedd med en kraftig stridsspets som kan borra sig 30 meter ner i hård jord eller tränga igenom över sex meter betong. Mer eller mindre över en natt – eller de 17 månader som kriget pågick – blir bergrummen överflödiga. Det är då också i Europa bara de nordiska länderna som i stor skala fortsatt bygga fasta försvarsanläggningar med tungt artilleri.”

En nästan obegripligt hög teknisk kapacitet

Men den anläggning som 1991 finns här på Landsort och fem andra platser längs Östersjökusten har en kapacitet som inga fasta kanonbatterier tidigare har haft. Medan andra världskrigets kanoner på Landsort var handladdade och som bäst kunde skjuta ett skott per minut, kan de här kanonerna med automatladdning skjuta ett skott varannan sekund. De här högteknologiska kanonerna kan skjuta 10 000 meter höga skott. Och de kan skjuta förbi horisonten och träffa en båt av lotsbåtsstorlek som rör sig med en fart av tio knop utanför Nynäshamn.

Men trots den höga kapaciteten är alltså anläggningar av det här slaget oanvändbara idag. Framtidens kustförsvar är numera rörligt, både i Sverige och i andra länder. Det betyder inte att Landsort är en ointressant plats. Men det betyder att en annan typ av försvar behövs.

Upplev anläggningen från insidan

Batterimuseet

Hitta till Norra Kanonen

Upptäck mer

Labyrinten

Ett skydd mot havets faror och en besvärjelse om god fångst

Resande Man

Resande man – ett legendariskt skattskepp

Vikingatid

Här höll säljägarna och fiskarna till för 1 000 år sedan