Juni – Augusti

Högsommaren

Sol, Klippor, Natur, Pub-kvällar – Och många besökare!

Det här kan du uppleva

Bara ha det skönt!

Att i den svenska högsommaren promenera runt i den levande skärgårdsbyn. Ta en kort promenad utåt ön, ta lunchen som en picknick på en klippa eller på någon servering i byn. Eller övernatta, ta möjligheten att uppleva kvällsljuset. Och morgnarna! Äta god mat. Några dagars kontemplation över livet i sig, vid havet och den vida horisonten.

Röra på sig!

Nu är möjligheterna goda för rörelse av alla slag. Vandringar längs vägen, på Öjaleden, över klipporna. För den som övernattar finns betydligt mer än för dagsturisten. Vandra hela västersida eller utmana den klippiga östra sidan.

Sevärdheterna och målpunkterna!

Landsort kryllar av sevärda platser som nu alla är bra tillgängliga. Även om du måste komma ihåg att du den här årstiden får sällskap av många andra besökare. Särskilt helger. Här finns inte bara fyren och Ersta-batteriet. I stort sett alla ”målpunkter”, där man med sin mobil och GPS kan ta sig till berättelser om vraken, om krigets historia, om spännande saker i naturen, om konsten, skulpturerna.

Hälsa på våra djur!

Uppe på öns norra del håller vi getter och kor på sommarbete. Väl inhägnade och lätta att komma till och hälsa på om man så vill. 

Så här är det att åka ut och att vistas här

Kommunikationerna

De är mycket bra – men det blir ofta trångt på högsommaren!  Waxholmsbolaget lägger till fler turer. Men precis som på andra håll i skärgården innebär just den här årstiden att transportapparaten går på gränsen till vad den klarar av. Så varning för full parkering på Ankarudden. Och risk att få köa länge på Ankarudden, få vänta för att båten får köra ut med ett eller två lass besökare innan du själv kommer med. Undvik helgerna den här årstiden!

Servicenivån

Den här årstiden är alla serviceföretag igång på maximal kapacitet. Flera serveringar med frikostiga öppettider. Boendemöjligheter i söder och norr. Vandrarhemmet, boende i Tornet, stughyrning. Gästhamnen har öppet, där finns även ett café och en liten butik.

Klädsel

Ett besök på Landsort är ett besök i yttersta havsbandet. Generellt sätt är vädret nästan alltid bättre på Landsort än på fastlandet, mindre regn, fler soltimmar. Men att vara vid havet innebär ett väder som likt fjällvädret kan vara helt makalöst fantastiskt – men också ombytligt.