Kalla kriget – då Sverige faktiskt kunde

Sverige har inte alltid varit så väl förberett för krig, men förbättrat sig avsevärt över århundradena. När Ryssland härjar svenska kusten 1719 bjuds på det hela taget inget motstånd alls. Det är bara att springa till skogs. Det utlovade engelska stödet kommer två veckor för sent. Men 250 år sedan har Sverige tagit full kontroll över sin situation.

Andra världskriget 1939 – ett blygsamt försök

Efter ett ödesdigert försvarsbeslut 1925 som avvecklar stora delar av krigsmakten, tar Sverige ändå tag i saken tio år senare. Man bygger då upp bland annat ett kustförsvar, Havsbandslinjen, klart lagom till andra världskrigets utbrott. Därmed påbörjas Sveriges väg mot, relativt vårt lands storlek, ett av världens starkaste försvar.

Kalla kriget – ett starkt försvar

Vid mitten av 1960-talet kan Sverige som en viktig del i sin alliansfrihet mobilisera 800 000 ”man” och ett flygvapen som räknas som ett av de största i världen med över 1 000 flygplan. Inte bara människor, bussar och lastbilar är krigsplacerade, utan hela samhället kan gå från fred till krig på mycket kort tid. Det här kostar Sverige 3-4% av BNP. Det skulle kosta angriparen för mycket för att avdela resurser just för Sverige.

Som en del i det här starka stödet för alliansfriheten har Sverige ända in till 2000-talets början världens modernaste och mest effektiva kustartilleri. Ute på Landsort kan du gå in i en sån här anläggning och även besöka andra platser och anläggningar från de här olika erorna på Landsort, Krigens ö.