Bevingade skådespel

Nu pågår fågelsträcken för fullt. I stora mängder, sjöfågel och landfåglar, på väg till varmare platser (som sakta kommer alltmer norrut i takt med klimatförändringarna).

Här finns sjöfågeln, såsom sjöorren, som drar iväg för övervintring till havs i Nordsjön och södra Östersjön. Höstflyttningen består mest av honor och ungfåglar som följer kusterna dagtid. Hannarna har dragit iväg redan under sommaren. (Foto Göran Nyrén)

På Landsort passerar nu också en mängd andra arter, i mindre såväl som i större flockar. T ex lövsångarna, Sveriges vanligaste fågel och med världsrekord för lång flygning bland gruppen av de minsta fåglarna (de flyttar minst 1 000 mil). Och här passerar kungsfågel, Sveriges minsta fågel, i flockar om tusental. 4 000 av dessa ringmärks årligen bara på Landsort.

Fåglarnas Ö – Att besöka Landsort den här årstiden är en möjlighet att uppleva ett fantastiskt skådespel, på dagen såväl som på natten. Få reda på mer om det här under just Fåglarnas Ö.

Landsorts Fågelstation – En bra kontaktpunkt. Här är en hög aktivitet den här tiden på året, med ringmärkning och med guidningar.